Λεωνίδας Καβάκος & Καμεράτα του Salzburg
Μια πολύ ωραία συναυλία παρακολουθήσαμε την περασμένη Πέμπτη 12-2-8, στο Μέγαρο (82). Συγκεκριμένα ακούσαμε την Καμεράτα του Σαλτσμπουργκ, υπό την διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου, και ήταν πολύ καλύτερα απ’ όσο περίμενα.
Είχα πρωτοακούσει την Καμεράτα του Σαλτσμουργκ με τον Καβάκο πριν 4-5 χρόνια περίπου πάλι στο Μέγαρο και δεν είχα εντυπωσιαστεί. Θυμάμαι ένα κοντσέρτο του Beethoven που ο Καβάκος διεύθυνε και ταυτόχρονα είχε και το ρόλο του σολίστ, που μου είχε φανεί λίγο παρατραβηγμένο. Εν γένει η τότε εμφάνιση δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Σήμερα όμως φαίνεται πως ο Καβάκος τότε έψαχνε ακόμη το δρόμο του.
Στην φετινή του εμφάνιση ήταν μεταμορφωμένος. Πολύ πιο ώριμος, με στιβαρή άποψη, που την επικοινωνούσε φαινομενικά άκοπα πρώτα-πρώτα στην ορχήστρα και κατόπιν στο ακροατήριό του. Ίσως το ύφος του να έμοιαζε λίγο κοφτό και απότομο, να ταιριάζει σε μερικούς περισσότερο σε Μπετόβεν παρά σε Μότσαρτ που τον έχουμε συνδυάσει με πιο μελωδικές ερμηνείες, αλλά εμένα μου άρεσε πολύ.
Ο ήχος Καμεράτας ήταν επίσης πολύ καλός, συγκρινόμενος σε επίπεδο και ποιότητα με τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου (πράγμα που άλλωστε μάλλον είναι). Εξαιρετικά έγχορδα, που ιδιαιτέρα στο δεύτερο μέρος – στην Σκωτική του Μέντελσον – ήταν εντυπωσιακά. Γέμιζαν την αίθουσα με τρόπο που νόμιζες πως άκουγες full-blown ορχήστρα.
Τα πνευστά ήταν επίσης σε πολύ ψηλό επίπεδο. Απ΄ότι παρατήρησα τα χάλκινα (τρομπέτες και κόρνα) ήταν όργανα εποχής – ομολογώ δεν πρόσεξα τα ξύλινα. Εξαιρετικά τα κόρνα, σχεδόν σε κάθε σημείο που έπαιζαν (αν και στο δεύτερο μέρος της συμφωνίας του Μόζαρτ ακούστηκε κάποιο λίγο άτσαλα). Εν γένει ο ήχος τον χάλκινων εποχής με τον μελωμένο γλυκύ ήχο με τις πολλές αρμονικές είναι πραγματική απόλαυση, ιδιαίτερα από τέτοιου υψηλού επιπέδου μουσικούς. Βέβαια είναι αρκετά πιο δύσκολα στο παίξιμό τους, αλλά σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Πολύ πιο συναρπαστικός ο ήχος μιας μπαρόκ τρομπέτας από τον ανοξείδωτο ήχο των σύγχρονων in Do που νομίζεις πως ο ήχος τους βγαίνει από συνθεσάιζερ.
Και βέβαια η τεχνική της ορχήστρα ήταν απαράμιλλη: άψογος συντονισμός, τόσο χρονικά όσο και μελωδικά, μεγάλη ευελιξία στο χειρισμό της δυναμικής κλπ, κλπ.
Εν κατακλείδει μια πολύ ωραία συναυλία, που για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη
Μας έπαιξαν:
Α’ Μέρος
Wolfgang Amadeus Mozart Συμφωνία αρ. 36 σε ντο μείζονα, KV 425, «Λιντς»
Joseph Haydn Συμφωνία αρ. 104, «του Λονδίνου»
Β' Μέρος
Felix Mendelssohn-Bartholdy Συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 56, «Σκωτική»
Αυτά.
Ετικέτες concert