Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2010

Scharoun Ensemble


Την Τρίτη 7-2-10, παρακολούθησα στο Μέγαρο, στην μεγάλη αίθουσα, το Scharoun Ensemble. Πρόκειται για ένα spin-off της Φιλαρμονικής του Βερολίνου – εξ’ ού και το όνομά του. Ένα ιδιαίτερα καλό, κλασικό οκτέτο (δατ ιζ 2 βιολιά, βιόλα, τσέλο, μπάσο, κόρνο, φαγκότο και κλαρινέτο), που δυστυχώς έπαιξε σε μια μισοάδεια αίθουσα. Ίσως να ήταν καλύτερα να έπαιζαν στην μικρή αίθουσα, μιας και τέτοια σύνολα είναι δύσκολο να προκαλέσουν ματς θριλινγκ στο εν πολλοίς αστοιχείωτο ελληνικό κοινό.

Μας έπαιξαν στο πρώτο μέρος την Τσέχικη σουΐτα του Dvořák, έργο 39 (μεταγραφή για οκτέτο του Ulf-Guido Schäfer) και το Hommage a T.S. Eliot, για οκτέτο και σοπράνο, της Σοφίας Γκουμπαϊντουλίνα, με σολίστα την σοπράνο Barbara Hannigan. Στο δεύτερο μέρος είχαμε το σεπτέτο σε Εb, έργο 20, του Beethoven.

Θα σταθώ κατ’ αρχάς στο ιδιαίτερο έργο της Γκουμπαϊντουλίνα και στην γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία της Hannigan. Έργο ιδιαίτερο, με έντονα πνευματικό, ίσως και μυστικιστικό θα έλεγα χαρακτήρα, που μας καθήλωσε.

Πολύ καλή ερμηνεία και στο σεπτέτο του Μπετόβεν – έργο πολύ όμορφο, που το άκουσα πρώτη φορά και σίγουρα θα ψάξω να το βρω να το ξανακούσω.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Alexander Bader κλαρινέτο, Markus Weidmann φαγκότο, Stefan de Leval Jezierski γαλλικό κόρνο, Wolfram Brandl βιολί, Aleksandar Ivić βιολί, Micha Afkham βιόλα, Richard Duven τσέλο και Peter Riegelbauer κοντραμπάσο.

Αυτά τα ολίγα.

Ετικέτες

buzz it!

3 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Σε αυτή τη συναυλία θα πήγαινα και εγώ μόνο για το έργο της Gubaidulina.

Για το σεπτέτο του Beethoven (τι ωραίο έργο) τα ολίγα που γνωρίζω. Όχι πολυηχογραφημένο έργο όπως άλλα έργα μουσικής δωματίου του Beethoven.

To ηχογράφησε το θρυλικό Wiener Octet με τον Willy Boskοvsky (ηχογράφησαν και τα οκτετα των Schubert και Mendelssohn). Τα έχω σε βινύλια (Decca) αλλά δεν θυμάμαι να τα πήρα σε CD (θα υπάρχουν).

Τα μέλη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου το ηχογράφησαν, το θυμάμαι το είχα βρει στην φθηνή σειρά Eloquence της Universal.

Η πιο όμορφη ερμηνεία του σεπτέτου, που έχω ακούσει, είναι από το Gaudier Enseble στην δισκογραφική εταιρία Hyperion. Κυκλοφόρησε και στην budget σειρά της Ηelios και είναι φθηνό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα, διότι εμπεριέχει το ακόμα πιο σπάνια ηχογραφημένο εξτέτο (κουαρτέτο εγχόρδων και 2 κόρνα). Πληροφορίες στο site τους (πουλάνε on-line και σε flac και με PDF booklet free οπού μπορείς να διαβάσεις περισσότερα)

http://www.hyperion-records.co.uk/al.asp?al=CDH55189&f=cda66513

Υπάρχει μου φαίνεται και με το Nash Enseble αλλά το σύνολο δεν το πολυγουστάρω (βίτσια τι να κάνουμε).

Και αμα θές σφύρας ;-)

22/2/10 12:46  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το παράγγειλα :-)

22/2/10 15:45  
Anonymous Ανώνυμος said...

Μπράβο spiretos! Εξαιρετική επιλογή για δισκογραφία.

Τώρα εγώ φυσικά με το Gaudier Enseble ανακάλυψα ότι είχα και του Schubert οκτέτο με τους ίδιους, με το οποίο πλησίαζε το septet του Beethoven. Πολύ ωραίο έργο και αυτό, που στην σύνθεσή του ήταν από τα λίγα που βασάνισε τον Schubert.

Με το Gaudier Enseble επίσης, εξαιρετικό είναι και ένα άλμπουμ με το octet και nonet του Louis Spohr (aka: όταν θα μεγαλώσω ίσως θα γίνω Beethoven και πολύ φίλος του Beethoven). Το Nonet του Spohr είναι μεγάλη έκπληξη, πρόκειται περι αριστουργήματος. Το πήρα μόλις χτες και το ξανακούω.

Για το septet του Beethoven με το Wiener Octet... Ναι βγήκε όχι σε Decca αλλά σε Testament μαζί με το Nonet του Spohr:

http://www.testament.co.uk/shop/product.aspx?id=233

για το οποίο λένε ότι έγινε πολύ καλή επεξεργασία.

Μην ακολουθείς αυτά που γράφω. Συζήτηση κάνουμε.... ;-)

23/2/10 16:01  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home