Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

Bartok Quartet


Πολύ ωραία η ιδέα του φεστιβάλ Αθηνών για το αφιέρωμα στα κουαρτέτα του Bela Bartok. Μέχρι τώρα έχουμε δει το Diotima Quartet, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και το Bartok Quartet. Το τελευταίο το παρακολουθήσαμε την περασμένη Τετάρτη 25-6-8, σε μια ιδιαίτερη εντυπωσιακή όσο και απολαυστική βραδυά (92).

Νομίζω πως ήταν αισθητή η διαφορά τόσο στο παίξιμο όσο και στον ήχο του από τα δύο προηγούμενα. Και πώς να μην είναι όταν πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα του κόσμου, το οποίο μάλιστα από την ίδρυσή του (1957) έχει τα ίδια μέλη. Οι μουσικοί του συγκροτήματος παίζουν σε 4 από τα καλύτερα όργανα του 18ου αιώνα – ο Péter Kamlós (1ο βιολί) στο Stradivarius “Hamma” 1731, ο Géza Hargitai (2ο βιολί) σε Guadagnini 1779, ο Géza Németh (viola) σε Grancino 1712 και ο László Mezõ σε τσέλο Montagnana 1730.

Μας έπαιξαν 3 κουαρτέτα του Μπάρτοκ. Στο πρώτο μέρος το 1ο και το 3ο και στο δεύτερο το 5ο. Πολύ καλή επιλογή, μιας και έτσι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της γραφής του συνθέτη, μιας το 1ο γράφτηκε το 1909, το 3ο το 1927 και το 5ο το 1934. Τα κουαρτέτα του Μπάρτοκ βρίσκονται ακριβώς στο σημείο που η Δυτική μουσική ξεφεύγει από το Ρομαντισμό προς τα μοντέρνα κελεύσματα του ατονισμού. Θεωρούνται από τα πιο σπουδαίες συμβολές στο μέσο (το κουαρτέτο εγχόρδων) από την εποχή του Μπετόβεν. Μαζί με τα κουαρτέτα του Σοστακόβιτς, του Γιάνατσεκ και του Μπρίττεν αποτελούν το essence του 20ου αιώνα (again as far as string quartets are concerned)

Εμφανέστατη η σαφήνεια και η αυτοπεποίθηση με την οποία. Παρέα με την υψηλή τεχνική τους νομίζω πως πέρασαν δυνατά και καθαρά τα μηνύματα του συνθέτη. Το ακροατήριο παραδόξως ήταν ευμέγεθες και με το χειροκρότημά του νομίζω πως έδειξε πόσο εκτίμησε το βραδυά που μας χάρισε το πολύτιμο αυτό ουγγρικό κουαρτέτο. Μπίζαραν μάλιστα και μια φορά με κάτι πολύ όμορφο που μου ακούστηκε σαν μπουρλεσκ Νο6 – οποίος το γνωρίζει ας συνδράμει.

Αυτά.

Ετικέτες

buzz it!

3 Comments:

Blogger Parsifal said...

Ston Rousset phges??? K an nai giati den exeis grapsei akoma? eeeee???

3/7/08 13:06  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πρέπει να ήταν υπέροχα. Στα κουαρτέτα του 20ου αιώνα βάλε και του Ravel αλλά και του Alban Berg.

Κατεβαίνω για τον Boris. Αύριο πάω για εισιτήρια τραίνου. 15-17 Ιουλίου θα είμαι κάτω.

4/7/08 20:46  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν πήγα. Έλειπα από Αθήνα εκτάκτως. Οπότε έδωσα τα ειδητήρια που είχα βγάλει σε άλλους :-|e

9/7/08 12:30  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home