Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Summer Books

Μιας και η χτεσινή παράσταση στο Ηρώδειο αναβλήθηκε και μιας και δεν έχω δει τίποτε άξιο λόγου τον τελευταίο μήνα, είπα να γράψω για μερικά από τα βιβλία που διάβασα φέτος το καλοκαίρι στη παραλία.

Έχουμε λοιπόν:

Semir Seki, Εσωτερική Όραση. Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο που πραγματεύεται τις νευροβιολογικές βάσεις του art appreciation και συγκεκριμένα το πώς αντιλαμβανόμαστε την ζωγραφική. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η άποψη πως η ζωγραφική μιμείται τις διεργασίες του εγκεφάλου στο ότι ψάχνει να βρεί και να αποτυπώσει πρότυπα και μορφές πίσω από τις επιφανειακές εικόνες του κόσμου. Χρώματα, Κυβισμός και οι Δεσποινίδες της Αβινιόν όλα ανατέμνονται από τον Semir Zeki, έναν από τους πιο σημαντικούς νευροεπιστήμονες του καιρού μας. Στο τελευταίο κεφάλαιο ψηλαφεί συνειδησιακές θεωρίες και κλείνει πολύ γλυκά με μια ρήση του υπέργηρου πατέρα του που λέει κάτι σαν «από 12 χρονών δεν έχω αλλάξει καθόλου».



J. Rowling, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ. Μετριότατο, νομίζω το χειρότερο από όλη τη σειρά (το τελευταίο δεν το έχω διαβάσει). Η όλη πλοκή εξαντλείται σε 3-4 σελίδες στο τέλος του βιβλίου, κάνοντάς σε να αναρωτηθείς για ποιο λόγο διάβασες τις υπόλοιπες εξακόσιες τόσες σελίδες.







Mark Cohen, Fractal Φόνοι. Καλούτσικο αστυνομικό με έναν ιδιωτικό ντέντεκτιβ να ερευνά μια σειρά από φόνους που όλοι είχαν σαν θύματα καθηγητές μαθηματικών που ασχολούνταν με φράκταλ. Αρκετά καλή δουλειά στο στήσιμο του χαρακτήρα του ιδιωτικού ντέντεκτιβ καθώς και της πελάτισσάς του (αυτή που του ανέθεσε τη δουλειά – αρκετά προβλέψιμο το ειδύλλιο μεταξύ των όμως). Ωστόσο δεν σε πολυκράταγε, από τα μέτρια αστυνομικά που έχω διαβάσει. Το φράκταλ θινκ δεν έπεζε και κανέναν ιδιαίτερο ρόλο, μάλλον το θεώρησε πιασάρικο ο συγγραφέας και είπε να το χρησιμοποιήσει.




V.S. Ramachandran, Φαντάσματα στον Εγκέφαλο. Επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς νευροεπιστήμονες του καιρούς μας ο Ramachandran, παραθέτει στο βιβλίο αυτό περιπτώσεις «παράξενων» εγκεφαλικών περιστατικών. Ο τίτλος είναι παρμένος από την κοινή σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ιδιάζουσα συμπεριφορά του εγκεφάλου, ο οποίος φτιάχνει αναπαραστάσεις της πραγματικότητας που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτήν. Έτσι έχουμε περιπτώσεις αναπηρίας με άρνηση αποδοχής του ακρωτηριασμού, ή φαινόμενα όπου μέλη του σώματός μας νομίζουμε πως ανήκουν σε κάποιον άλλο κλπ. Πολύ όμορφα τα τεχνάσματα που μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο και μπορεί πχ να θεωρήσει πώς η μύτη του έχει ένα μέτρο μήκος ή πως το διπλανό τραπέζι είναι μέρος του σώματός του. Κακής ποιότητας βιβλιοδέτηση. Το εξώφυλλο διαλύεται με την παραμικρή σταγόνα νερό. Με ταλαιπώρησε στην παραλία.


Melissa P., Ημερολόγιο εφηβείας. Βιβλίο που σημείωσε πάταγο στην Ιταλία πριν 3-4 χρόνια, όταν προτοεκδόθηκε. Μια μαθήτρια από την Κατάνια περιγράφει το «ξύπνημα» της σεξουαλικότητάς της (όταν εκδόθηκε το βιβλίο ήταν 17 χρονών) καθώς επίσης και αρκετές σκηνές σεξ. Αρκετά ενδιαφέρουσες θα έλεγα, ιδιαίτερα οι S&M. Αναρωτήθηκα αρκετά μήπως και οι συμμαθήτριές μου είχαν τέτοιες εμπειρίες πάντως. Γίνονταν τέτοια πράγματα και δεν το πήρα χαμπάρι;;;






Hammond Innes, Ο άνθρωπος της Λευκάδας. Βιβλίο περιπέτειας που διαδραματίζεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60. Ένας λίγο ρέμπελος τύπος ψάχνει τον πατέρα του, ο οποίος είναι κυνηγός απολιθωμάτων και αρκετά sui generis, μεταξύ Ηπείρου και Λευκάδας. Βιβλίο «παραλίας» από έναν συγγραφέα με αρκετά έντονη και περιπετειώδη ζωή. Νομίζω μάλιστα πως κάποια βιβλία του έχουν γυριστεί και ταινεία.





David Bodanis, Ηλεκτρικό Σύμπαν. Αρκετά μυθιστορηματική περιγραφή των πρωτοπόρων του ηλεκτρισμού (Μορς, Μπελλ, Φαρανταίυ, Τούριγνκ κλπ) καθώς και των συνεισφορών τους στην επιστήμη. Ομολογώ πως εν πρώτοις δεν μου φάνηκε και πολύ ενδιαφέρον αλλά η περιγραφή του ιστορικού πλαισίου καθώς και του περιβάλλοντος που γίνονταν οι ανακαλύψεις/εφευρέσεις ήταν πολύ καλή. Πολύ ωραία είναι επίσης και η περιγραφή του χαρακτήρα των επιστημόνων. Ταλαντούχος συγγραφέας, θα ψάξω να διαβάσω και άλλα βιβλία του.



Jared Diamond, Γιατί το σεξ είναι διασκεδαστικό. Πολύ όμορφο βιβλίο! Εξετάζει από άποψη φυσικής επιλογής την εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι διερευνήσεις που κάνει στις διαφορές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας με την σεξουαλικότητα των υπολοίπων πρωτευόντων. Επίσης προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου γιατί οι γυναίκες έχουν εμμηνόπαυση, γιατί οι άνδρες δεν θηλάζουν, γιατί έχουν εξελιχθεί έτσι τα σώματα των γυναικών, γιατί οι άνδρες έχουν τόσο μεγάλο πέος σε σύγκριση με τα άλλα πρωτεύοντα κ.ά.


Αυτά… Καλό χειμώνα!

Ετικέτες

buzz it!

1 Comments:

Blogger ioeu said...

Καλό χειμώνα και σε σένα!
Και...όμορφα ακούσματα!

5/9/07 18:54  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home