Τετάρτη, Απριλίου 15, 2009

Kavakos at his best

Μετά από ένα χρόνο περίπου, ξανά Καβάκος και Καμεράτα του Salzburg στις 9-4-9, στο Μέγαρο (88). Πολύ όμορφη βραδυά, με τον Καβάκο να δείχνει πως εκτός από μεγάλος βιολονίστας θα καθιερωθεί και σαν πολύ καλός μαέστρος. Ευχάριστη σύμπτωση μάλιστα το γεγονός πως μετά από λίγες μέρες που απολαύσαμε τον Roger Norrington, είχαμε και τον διάδοχό του στην Καμεράτα του Σάλτσμουργκ.

Στο πρώτο μέρος μας έπαιξαν την Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, "Le soir", του Joseph Haydn. Πολύ όμορφο έργο, φωνάζει από μακρυά το ύφος του (και να μην το ξέρεις αποκλείεται να μην είναι Haydn ή Mozart) και αποδόθηκε με ζωντάνια και ευχέρια τόσο από την ορχήστρα όσο και από τον μαέστρο. Άριστα τεχνικώς η ορχήστρα, φαντάζει ιδανικό εργαλείο στα χέρια όποιου μαέστρου έχει ιδέες και θέλει να τις δοκιμάσει. Δεν θα έλεγα πως η ερμηνεία του Καβάκου διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αλλά ήταν πολύ καλή και σίγουρα φάνηκε και το προσωπικό του στοιχείο.

Στη συνέχεια ακούσαμε το Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, έργο 64, του Mendelssohn, με τον Καβάκο στο ρόλο του μαέστρου και του σολίστα. Εξαιρετική ερμηνεία του Καβάκου σε ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο έργο. Εντυπωσιακή επίσης η ορχήστρα να παίζει τόσο καλά και τόσο συντονισμένα με ένα μαέστρο στο 20% (ίσως και λιγότερο). Να πω την αλήθεια μου φαίνονται λίγο ζογκλερικά αυτά μιας και θέλουν ιδιαίτερα καλή ορχήστρα για να σταθούν σε ψηλό επίπεδο και μοιάζουν ολίγον επίδειξη δεξιοτεχνίας. Ευτυχώς η περί ου ο λόγος ήταν άριστη και το δίδυμο (ορχήστρα + μαέστρος/σολίστας) εξέπεμψε δυνατά και καθαρά.

Δεν ξέρω αν είθισται (το να διευθύνει ο σολίστας), πάντως στο σάιτ της καμεράτας στις συναυλίες του φεστιβάλ Begegnung, με την συνεργασία του οποίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα (σύμφωνα με το βιβλιαράκι της συναυλίας), ο Καβάκος μόνο διευθύνει. Βέβαια το κοντσέρτο για βιολί του Mendelssohn δεν παίχτηκε στο φεστιβάλ, μιας και το φεστιβάλ είναι θεματικό και το φετινό του θέμα ήταν “Nacht”.

Με την νύχτα βεβαίως έχει μεγάλη σχέση το "Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός" του Mendelssohn, του οποίου απολαύσαμε αποσπάσματα στο δεύτερο μέρος της συναυλίας. Με την προσθήκη της Χορωδίας Μπαχ του Σαλτσμπουργκ, η ορχήστρα και ο μαέστρος μας χάρισαν μια εξαιρετική εμπειρία. Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ ολόκληρο το έργο, αλλά πρέπει να είναι τα εκτενέστερα αποσπάσματα που έχω ακούσει. Υπήρχαν αρκετά σημεία που δεν αναγνώρισα και άλλα που μου ήταν πολύ γνωστά, με κορωνίδα βέβαια το Γαμήλιο Εμβατήριο. Εξαιρετικά τα χάλκινα της ορχήστρα, εξαιρετική η χορωδία και ο μαέστρος ήταν νομίζω σε πολύ καλή βραδυά. Εν γένει εκτός από μερικά popular κομμάτια ο Mendelssohn δεν μου είναι πολύ οικείος. Ίσως πρέπει να τον ξαναδώ...

Αυτά. Ελπίζω να τους ξαναδούμε σύντομα. Μοναδικό μελανό σημείο η προσέλευση του κόσμου. Αν δεν γεμίζει ούτε με τον Καβάκο το Μέγαρο, πότε θα γεμίσει;

Ετικέτες

buzz it!

2 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Με βρίσκει σύμφωνο ο τίτλος.

Εντύπωση με είχε κάνει ένα σχόλιο που είχα ακούσει πριν χρόνια από έναν ξένο για τον Κάβακο. Ότι πρώτα είναι ένας άριστος μουσικός που τυχαίνει να είναι και μεγάλος βιολονίστας.

Νομίζω είχε δίκιο. Συνήθως "μεγάλοι" σολίστ είναι μεγάλοι μουσικοί. Φυσικά πολύ ελάχιστα μπορούμε να το καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε τον Καβάκο ως μεγάλο σολίστ βιολιού επειδή το έχουμε διαβάσει ή το έχουμε ακούσει ή επειδή έχει παγκόσμια φήμη. Μέχρι εκεί φτάνουμε και φυσικά δεν θα γεμίζουμε αίθουσες λόγω πολλών ποικίλων κρίσεων

Έτσι η έκφρασή του ως μουσικός πήγε και πέρα από το βιολί πράγμα διόλου εύκολο.

Εκείνο που κατάλαβα εγώ είναι ότι ο Καβάκος σήμερα έχει μια υψηλή μουσική ωριμότητα πέραν του ταλέντου και της δεξιοτεχνίας του. Αυτήν την περίοδο έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε τις χρυσές σελίδες στην μουσική του ιστορία.

Το κονσέρτο του Berg αυτή την αίσθηση μου άφησε.

BTW φρόντισε να πάρεις το 2πλο CD με τον κονσέρτο για βιολί του Mendelssohn με τους ίδιους συντελεστές της συναυλίας. Παράλληλα έχει και 2ο CD με τα πιάνο trios του Mendelssohn, όπου ο Καβάκος παίζει βιολί. Πέραν τούτου είναι και εξαιρετικός μουσικός δωματίου. Προσωπικά θεωρώ πολύ καλύτερη ερμηνεία από τις διαφημισμένες της Mutter ή της Fischer. Τα τρίο του Mendelssohn: απλά υπέροχα.

Για περισσότερη εξερεύνηση στον Mendelssohn και το έργο του, συνιστώ ένα τρομερό πακέτο που έβγαλε πρόσφατα η SONY CLASSICS, 30 CDs. Το καλύτερο πακέτο για να εξερευνήσεις το συνολικό εργο του Mendelssohn, σε ερμηνείες top. Αρίστη σχέση τιμής / ερμηνειών.

Ρίξε μια ματιά:

http://tinyurl.com/c4juum

15/4/09 09:51  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το πήρα :-)

Συμφωνώ πως ο Καβάκος είναι πρώτα απ' όλα πολύ καλός μουσικός. Νομίζω πως βρίσκεται στο ανέβασμα ακόμη της καρριέρας του και εκτός απροόπτου θα γίνει ακόμη καλύτερος στο μέλλον πάντως. Ίσως όχι ως βιολονίστας, όπου νομίζω πως αν δεν το έχει φτάσει όπου νάναι φτάνει στο πηκ, αλλά εν γένει σαν μουσικός

15/4/09 15:03  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home