Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

The New Amar Quartet


Πολύ τυχεροί θεωρώ πως ήταν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών στις 26-11-9. Το κουαρτέτο Amar, μαζί με τον Ευάγγελο Σαραφιανό, μας πρόσφεραν μια πραγματικά πολύτιμη βραδυά (88).

Το (νέο) κουαρτέτο Amar ιδρύθηκε από τις αδελφές Anna Brunner και Maja Weber το 1987. Τα μέλη του τώρα είναι οι: Anna Brunner, Violin, Igor Keller, Violin, Hannes Bärtschi, Viola, Péter Somodari, Violoncello. Το όνομα Amar το υιοθέτησαν το 1995, προς τιμήν του Paul Hindemith, που είχε ιδρύσει μαζί με τον Licco Amar to 1921 original κουαρτέτο Amar.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τον Σεπτέμβριο του ‘99, το ίδρυμα Habisreutinger δάνεισε στο συγκρότημα 4 Stradivari. Αυτά είναι τα βιολιά Aurea 1715 & King George 1710, η βιόλα Gustav Mahler 1672 και το τσέλλο Bonamy Dobree-Suggia 1717. Δεν ξέρω αν παίζουν ακόμη με αυτά τα όργανα μιας και είδα πως το Strandivari Quartet παίζει επίσης με τρία από αυτά (μάλιστα founder member αναφέρετε η Maja Weber – μάλλον αυτή έχει τις άκρες με το ίδρυμα που μοιράζει στραντιβάριους :-))

Μας έπαιξαν στο πρώτο μέρος το πρώτο κουαρτέτο του Haydn, σε σολ μείζονα, έργο 77, και στη συνέχεια με την προσθήκη του Ευάγγελου Σαραφιάνου στο πιάνο, το κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε φα ελάσσονα, έργο 34, του Brahms και στο δεύτερο μέρος το κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε φα ελάσσονα του Franck.

Με το που ξεκίνησαν να παίζουν εντυπώσιάστηκα από τον ήχο τους και την τεχνική τους. Πρέπει να είναι ένα από τα καλύτερα κουαρτέτα που έχω ακούσει ζωντανά (μαζί ίσως με το κουαρτέτο Bartok το καλοκαίρι που μας πέρασε). Καθαρότατη άρθρωση, ζωντάνια, αυτοπεποίθηση, μεγάλη μουσικότητα και παιγνιώδη διάθεση ήταν χαρακτηριστικά που τα είχαν σε αφθονία. Μαζί με τον λαμπερότατο ήχο τους εντυπωσίασαν το παραδόξως πολυπληθέστατο κοινό (σχεδόν γεμάτη η αίθουσα!)που τους ανάγκασε να μπιζάρουν (δεν είχαν ετοιμάσει κάτι και μας έπαιξαν νομίζω το allegro από το κουιντέτο του Brahms – μπορεί να μην θυμάμαι καλά though μιας και άφησα αρκετές μέρες να περάσουν από τότε)

Πολύ καλές εντυπώσεις επίσης μου άφησε ο Ευάγγελος Σαραφιανός. Δεν τον είχα ξανακούσει και μου άρεσε αρκετά έως πολύ το παίξιμό του. Η συνεργασία του με το κουαρτέτο κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο – πράγμα που μου βάζει υποψίες πως μπορεί να έχουν ξαναπαίξει μαζί (είναι και based όλοι στην Ζυρίχη, αν δεν κάνω λάθος).

Αυτά. Μια πολύ απολαυστική βραδυά!

Ετικέτες

buzz it!

5 Comments:

Blogger cynical said...

Τι έγιναν τα τζαμπα εισητήρια αυτη τη φορά; Δυσκολευτηκες να πιασεις γραμμή;
Σου ευχομαι να εισαι περισσοτερο τυχερος στο επομενο κονσερτο!

3/12/08 15:53  
Anonymous Ανώνυμος said...

Η εντύπωση που έχω για τον Ευάγγελο Σαραφιανό είναι η καλύτερη δυνατή μια και είχα την τύχη να τον ακούσω και εγώ. Εξαιρετική αίσθηση μουσικής.

2 φορές στην ζωή μου άκουσα ζωντανά το κουιντέτο του Brahms. Την πρώτη φορά που το άκουσα, συμπέρανα ότι αυτά τα έργα του Brahms πρέπει να τα παίζουν, μόνο παγκοσμίου κλάσης πιανίστες. Την δεύτερη φορά που το άκουσα, παγκοσμίου κλάσης και στο top της παγκοσμίου κλάσης. Δεν είναι εύκολα έργα και στην μουσική δωματίου ήταν πρωτοπόρος για την εποχή. Αν φυσικά το θεωρήσουμε παραδοσιακός στη ορχηστρική μουσική-πράγμα που εξηγεί το γεγονός που δεν αρέσει πολλές φορές η μουσική δωματίου σε κάποιους, επειδή ο 'διαφορετικός' από τον συμφωνικό Brahms δεν αρέσει. Δεν ξέρω αλλά το τρίτο μέρος, μου θυμίζει λίγο Siegfried

θα ήθελα να το ακούσω πάντως με τον Σαραφιανό.

5/12/08 00:16  
Blogger Parsifal said...

Edw eisai??? Den phges sth Bavaria??

Thelw k gw ena stradivarius, pou ta noikiazoume?

Paraskevh 12/12 sto Megaro, Gorecki's 3rd, will u be there?

5/12/08 12:39  
Blogger spiretos72 said...

cynical, δύσκολο το τζάμπα στις μέρες μας :-)

Siegrfied? interesting... νομίζεις πως υπάρχει motivic resemblance? characteristic particular chords? Μου προξενείς την περιέργεια... Θα το ψαξω να το ξανακούσω.

parsifal, μόλις γύρισα :-(
Θα λείπω next weekend. Μέρα πούναι (12/12) είπα να την δώ παραδοσιακά :-))))

btw, πήγε κανείς στη Συμφωνική της Βιέννης και την Grimaud?

8/12/08 11:20  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι μου θυμίζει λιγάκι το motiv των Νιμπελούγκ (φέρε στο μυαλό σου την εισαγωγή του Siegfried).

11/12/08 20:18  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home