Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

The Kroger Quartet


Ένα πολύ όμορφο κουαρτέτο απολαύσαμε όσοι βρεθήκαμε στην μικρή αίθουσα του Μεγάρου την Παρασκευή 31-10-8 (83). Το δανέζικο κουαρτέτο Kroger, που σύμφωνα με το booklet της συναυλία είναι «πρεσβευτής» της Δανικής μουσικής, μας έπαιξε δύο πολύ όμορφα έργα μουσικής δωματίου. Βέβαια δεν παίζουν μόνο δανέζικη μουσική. Στο ρεπερτόριό τους υπάρχει μουσική απ’ όλη την Ευρώπη και από όλο σχεδόν το common period.

Έτσι σε μας έπαιξαν στο πρώτο μέρος το κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44 του Robert Schumann και στο δεύτερο το κουαρτέτο εγχόρδων σε φα ελάσσονα, έργο 5 του Carl Nielsen.

To κουαρτέτο αποτελείται από τους Alexander Øllgaard, πρώτο βιολί, Maj Kullberg δεύτερο βιολί, Ida-Marie Arendt, βιόλα και Johan Theorin, τσέλλο. Λείπει βέβαια ένα άτομο ώστε να γίνουν πέντε :-) Έτσι στο έργο του Σούμαν στο πιάνο ήταν η Δανάη Καρρά.

Αρκετά καλή η Καρρά, έδεσε νομίζω με το κουαρτέτο και μάλιστα σε ένα έργο που το πιάνο έπαιζε συνέχεια. Υπήρχε βέβαια μια διστακτικότητα στη εκτέλεση του έργου, πράγμα φυσικό μιας και οι τέσσερεις γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους ενώ ο πέμπτος ήταν outsider. Έτσι δεν ήταν δεδομένο το intimacy που υπάρχει συνήθως σε μικρά σύνολα, όσο και το έργο το έπαιξαν πολύ καλά.

Αυτό έγινε φανερό στο δεύτερο μέρος, όπου στο έργο του Nilsen ήταν εξαιρετικοί και φάνηκε η διαφορά από το πρώτο μέρος. Πολύ καλό δέσιμο, και ζηλευτή ερμηνεία του έργου. Παίξιμο που ανέδειξε ιδανικά το έργο. Δίκαιο το παρατεταμένο χειροκρότημα του (δυστυχώς λίαν ολιγομελούς) κοινού που τους ανάγκασε να βγαίνουν και να ξαναβγαίνουν στη σκηνή. Μπίζαραν με το τελευταίο μέρος του Νιελσεν.

Ακολουθεί το πολύ γνωστό 4ο μέρος του έργου (που σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ σε πια εκπομπή χρησιμοποιείται για σήμα), με το Juilliard String Quartet και τον Leinard Bernstein στο πιάνο.




Εν κατακλείδει πολύ καλό κουαρτέτο (και όχι μόνο για το παίξιμό τους ;-)



Αυτά...

Ετικέτες

buzz it!

7 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Γνωστό 4ο μέρος από το Quintet του Schumann. Αύριο θα το ακούσω μαζί με αυτό του Brahms.

Νομίζω ότι το κουαρτέτο του Nielsen το ερμήνευσε και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο.

7/11/08 21:51  
Blogger Alex said...

Χαίρομαι που σας άρεσε.Μια ερώτηση.Ο τσελίστας ήταν ο ίδιος που είναι στην φωτογραφία;Έχω την εντύπωση οτι έπαιξαν με τον προηγούμενο τους τσελίστα ο οποίος πρόσφατα έφυγε απο το κουαρτέτο.Λεγεται Jakob Kullberg και απο ότι μου είπε νομίζω οτι στην Αθήνα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία με το Κουαρτέτο.Πολύ θα ήθελα να τους ακούσω.

17/11/08 19:24  
Anonymous Ανώνυμος said...

Alex, στο leaflet της παράστασης αναφέρεται αυτός που λές, αλλά εγώ νομίζω πως είδα αυτόν που έχει η photo

17/11/08 22:22  
Blogger Alex said...

Ηταν ο Jakob Kullberg σίγουρα.Μόλις μου είπε οτι έφαγε ωραία φαγητά στην αθήνα.Εχει ενα τρίο εγχόρδων με τον Alexander Ollgaard ,τον βιολονίστα του Κρογκερ να παίζει βιόλα(!!!).και πολύ καλή βιόλα μάλιστα.Λέγονται τριο Aristos.Eπαιξα το καλοκαίρι μαζί τους γιατι ο Alexander είχε κάποιες άλλες υποχρεώσεις και τον αντικατέστησα για 2 συναυλίες.Ο τσελίστας είναι εκπληκτικός μουσικός.Μοιάζει με αυτόν στη Φωτο αλλα έχει πολύ ξανθά μαλλιά.Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν.

18/11/08 03:52  
Blogger spiretos72 said...

Ε, τι να πω... μάλλον θα κάνω λάθος τότε. Πάντως δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως η Ida έπεζε βιόλα :-))))

18/11/08 09:26  
Blogger proinos said...

Η αρχή του 4ου μέρους του κουιντέτου με πιάνο του Schumann είναι το σήμα της κυριακάτικης εκπομπής "Μουσική Δωματίου" της Μαρίνας Παπαδημητρίου στο Τρίτο Πρόγραμμα

20/11/08 23:11  
Anonymous Ανώνυμος said...

proine, thanks!

21/11/08 14:13  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home