Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Καλοκαιρινά Κρεβάτια


Εξαιρετική η παράσταση της Εθνικής Όπερας της Λυόν, την περασμένη Τετάρτη 9-7-8 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, στην αίθουσα Τριάντη (92). Παρακολουθήσαμε το Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός του Benjamin Britten, οπερετική διασκευή του γνωστού έργου του Σαίξπηρ. Καιρό είχα να δω τόσο όμορφη όπερα, τόσο όμορφες εικόνες με τέτοια μουσική.

Με το που ξεκινά το έργο σε βυθίζει σε έναν απόκοσμο, μυστηριακό κόσμο. Ονειρικό κόσμο με έντονα «πηχτά» χρώματα και έναν βαθύ φωτισμό, που παγίδευε το μυαλό σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Την ψυχεδελική ατμόσφαιρα ενέτεινε η υπνωτική σε αρκετά σημεία μουσική του Britten (χαρακτηριστική η αρχή της 3ης πράξης που μου έφερε στο νου κάτι από Penderecki ή Part) αλλά και τα ερωτικά/σεξουαλικά εικαστικά υπονοούμενα που άφηναν τα πανταχού παρόντα κρεβάτια.

Στην πρώτη πράξη ολόκληρη η σκηνή είχε καταληφθεί από ένα τεράστιο κρεβάτι με ένα έντονο πράσινο κλινοσκέπασμα. Καταπράσινος ο Όμπερον, κρύβονταν εντελώς μέσα στο περιβάλλον, εντελώς μπλέ η Τιτάνια. Στην δεύτερη πράξη πολλά κρεβάτια (5-6) ίδια και απαράλλαχτα και παραταγμένα, είχαν γεμίσει την σκηνή, ενώ το φεγγάρι που στην πρώτη σκηνή αχνόφεγγε στο βάθος τώρα είχε γεμίσει κυριολεκτικά τον χώρο, τόσο ώστε να φαίνονται μόνο τμήματά του.

Στην Τρίτη πράξη τρία ίδια κρεβάτια αιωρούνταν στη μέση της σκηνής.



Κάποια στιγμή προς το τέλος της τρίτης πράξης, το όνειρο βέβαια τελείωσε, τα μάγια λύθηκαν και τα ονειρικά χρώματα και τα κρεβάτια αναλήφθηκαν (στην κυριολεξία :-) φέρνοντας στο προσκήνιο την πραγματικότητα. Έτσι η όπερα τελείωσε μέσα σε ένα εκτυφλωτικό λευκό με όλους του πρωταγωνιστές ευτυχισμένους στη σκηνή.

Εξαιρετικοί και οι μουσικοί με προεξάρχοντα τον μαέστρο που μας έδωσε μια πολύ αρμονική με το εικαστικό μέρος ερμηνεία της παρτιτούρας του Britten.

Οι δύο πρωταγωνιστές ο κόντρα τενόρος Lawrence Zazzo και η σοπράνο Hélène Le Corre, στους ρόλους του Όμπερον και Τιτάνια αντιστοίχως, μου φάνηκαν επίσης πάρα πολύ καλοί. Από τους υπόλοιπους, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους, θα ξεχώριζα τις Deanne Meek και Sinéad Mulhern, στους ρόλους των Ερμεία και Ελένη αντίστοιχα. Πολύ καλός επίσης και ο Μίλτος Γερολέμου στον ρόλο του Πουκ, που μπορεί να μην τραγούδησε αλλά ήταν καταπληκτικός με τις παντομίμες του και τα καμώματά του.

Οι κυριότεροι συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνος Καρύδης, Σκηνοθεσία Robert Carsen, Σκηνικά – Κοστούμια Michael Levine, Φωτισμοί Davy Cunningham, Χορογραφία Matthew Bourne, Oberon Lawrence Zazzo, Tytania Hélène Le Corre, Puck Miltos Yerolemou, Theseus Simon Kirkbride, Hippolyta Elodie Méchain, Lysander Ed Lyon, Demetrius Ivan Ludlow, Hermia Deanne Meek, Helena Sinéad Mulhern, Bottom Jonathan Lemalu, Quince Lynton Black, Flute Iain Paton, Snout Stuart Patterson, Starveling Marc Callahan, Snug Konstantin Wolff, Fairy chorus Παιδική χορωδία της Opéra National de Lyon

Ετικέτες

buzz it!

7 Comments:

Blogger Parsifal said...

Htan teleio yperoxo monadiko nai nai nai! Evgala na dw k to Curlew River apopse! (K gw na fantasteis oti variomoun na paw k sta 2...)

11/7/08 17:57  
Anonymous Ανώνυμος said...

:-)) Και οι Τουρλίδες πολύ καλες επίσεις! Το είδα χτες (θα γραψω κάτι από βδομάδας γιατί την κάνω σε λίγο με ελαφρα πηδηματάκια :-)

11/7/08 18:27  
Blogger Αθήναιος said...

Φαίνεται μακράν ότι σου άρεσε από το γράψιμο. Δεν ξέρω πώς το έχασα όπως και τους Παλαδίνους (πέρσυ ή πρόπερσυ) πάλι στο Μέγαρο. Και να φανταστείς ότι επί ένα καλοκαίρι είχα ένα γκόμενο να μελετάει στο βιολοντσέλλο και μέσα στο αυτό μου, Μπρίτεν...

Καλές διακοπές.

11/7/08 23:03  
Blogger Αθήναιος said...

Στο αυτί μου, ήθελα να γράψω αλλά όπως και να το πάρει κανείς μέσα πέφτει.

11/7/08 23:04  
Blogger Parsifal said...

Oi Paladins den htan gia na tous xaseis!!! Krima!!! Eida k to Curlew River apopse k epishs mou arese poly....mhpws eimai fan tou Britten k den to kserw???

12/7/08 03:34  
Blogger Parsifal said...

BTW, pali vrethikame thn idia mera sto Oneiro k den ta eipame...Oute ston Boris 8a sympesoume...Les na ta poume sthn Epidauro? (tha ertheis alitheia?)

12/7/08 15:13  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αθήναιε, καλό :-))))))

Επίδαυρο, δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Έχω αρκετή δουλεια και η φάση του πριν και μετά με χαλάει λίγο και ως εκ τούτου ακόμη το σκέφτομαι.

12/7/08 20:21  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home