Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Die Zauberflöte


Αισθητική παιδικής ζωγραφικής εξέπεμπε ο Μαγικός Αυλός, που παρακολούθησα στην Semperoper την Δευτέρα (7-1-8) που μας πέρασε (85). Παιδική ζωγραφική με έντονα, παραμυθένια, εξωστρεφή χρώματα.

Οι χαρακτήρες του έργου ήταν όλες φιγούρες παραμυθιού, εκτός από τον Ταμίνο και την Παμίνα, που ήταν οι μόνοι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Οι Παπαγκένο, Παπαγκένα, Μονόστατος και οι σκλάβοι του (όπως και τα τρία αγόρια) κοντόχοντρα ανθρωπάκια με τεράστια ρούχα, ο Σαράστρο ψιλόλιγνη φιγούρα επιβλητικού ιερέα και η Βασίλισσα της Νύχτας μαζί με τις ακόλουθές της (οι κακοί της υπόθεσης) κακές νεράϊδες, φιγούνες βγαλμένες κατευθείαν από τον κόσμο της φαντασίας.

Το έργο ουσιαστικά κυριαρχείται από τον ιδιότυπο Παπαγκένο, στο ρόλο του οποίου ήταν εξαιρετικός ο Markus Marquardt. Ένας Παπαγκένο-φασουλής, άλλοτε πειραχτήριο άλλοτε συναισθηματικός και ευαίσθητος, ήταν με διαφορά ο καλύτερος του έργου. Πολύ καλή και η Ταμίνα, η οποία κάθε φορά που τραγουδύσε σε καθήλωνε. Είχε το είδος της γλυκιάς φωνής που χαίρεσαι να χαλαρώνεις και να ακούς, συγχρόνως όμως πολύ δουλεμένη και με άριστη τεχνική. Η Βασίλισσα της νύχτας επίσης μας χάρησε ένα πολύ καλό Der Hölle Rache, το σήμα κατατεθέν της όπερας. Καθαρό και με αυτοπεποίθηση έπιασε τα ψιλά μι και φα με σιγουριά και στο σωστό τέμπο. Τι διαφορά αλήθεια με την απερίγραπτη Yan Guang Cui που είχαμε ακούσει πριν 2 χρόνια στο Μέγαρο!


Πολύ καλοί επίσης ο Σαράστρο και ο Μονόστατος, συμπλήρωναν πολύ καλά το καστ. Αξίζει όμως να κάνουμε λόγο και για τα τρία αγόρια, τα οποία τραγούδησαν και έπαιξαν καταπληκτικά (και είναι επίσης μέλη της παιδικής χορωδίας του Ιερού Σταυρού, την οποία δυστυχώς δεν άκουσα).

Αρκετά καλή η διεύθυνση του Hans-E. Zimmer, προσέθεσε σίγουρα το προσωπικό του τόνο στην όπερα και απέδωσε πολύ καλά μαζί με την ορχήστρα. Αξιοσημείωτες όλες οι γνωστές άριες της όπερας, σου χάιδευαν τα αυτιά και σε βύθιζαν ολοένα και περισσότερα στην μαγική ατμόσφαιρα του έργου.

Οι κυριότεροι συντελεστές του έργου:

Μουσική Διεύθυνση Hans-E. Zimmer, Σκηνοθεσία, Σκηνικά & Κοστούμια Achim Freyer, Φωτισμοί Gerd Budschigk, Sarastro Michael Eder, Tamino Benjamin Bruns, Sprecher Markus Butter, Erster Priester Sangmin Lee, Zweiter Priester Timothy Oliver, Königin der Nacht Agnete Munk Rasmussen, Pamina Kyung-Hae Kang, Erste Dame Sabine Brohm, Zweite Dame Angela Liebold, Dritte Dame Elisabeth Wilke, Papageno Markus Marquardt, 1os Φρουρός Klaus König, 2ος Φρουρός Rainer Büsching, Monostatos Gerald Hupach, 1o αγόρι Constantin Dörr, 2ο αγόρι Elias Wöllner, 3ο αγόρι Sebastian Pfeiffer

Ετικέτες

buzz it!

2 Comments:

Blogger Parsifal said...

Πωπω που τη θυμήθηκες τη Βασιλισσα της Κουί....ακόμη προσπαθώ να την ξεχάσω...Και όλον τον Αυλό του Μεγάρου...

16/1/08 10:17  
Blogger roadartist said...

πολύ ενδιαφέρον!
Το να γινόμαστε ξανά 'παιδιά' είναι πραγματικά πολύ όμορφο, διαπαιδαγωγικό :)

23/1/08 19:08  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home