Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

Ισογλυκαιμική Διατροφή

Ένα βιβλίο άραγε μπορεί να θεωρηθεί πολιτιστικό δρώμενο, ώστε να είμαι και κονσίστεντ με την περιγραφή του μπλογκ; Γουέλ, ιν α μπρόουντ σένς, ίσως όχι το βιβλίο αυτό καθ' εαυτό, αλλά το διάβασμα του βιβλίου θεωρώ πως ναι :-). Το βιβλίο είναι βέβαια κάπως ειδικού ενδιαφέροντος, οπότε δεν έχει νόημα να το σχολιάσω από λογοτεχνικής άποψης. Έχει όμως πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για αυτό μου άρεσε αρκετά. Θα μου πείτε, θα το εύρισκες ενδιαφέρον αν δεν είχες 20 κιλά περίσσευμα; Δεν ξέρω. Ίσως όχι. Αλλά είπαμε, είναι ειδικού ενδιαφέροντος.

Τι μας λέει λοιπόν στο βιβλίο αυτό ο κ. Φαίδων; Εν ολίγοις μας λέει πως ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε είναι κόντρα στην κατεύθυνση προς την οποία έχει εξελιχθεί το σώμα μας. Και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο οφείλονται αρκετές ασθένειες του πολιστισμού μας, δηλ. παχυσαρκία και ψηλές τιμές σε πολλές βιοχημικές μετρήσεις (πχ χοληστερόλη, ζάχαρο, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ κλπ, κλπ).

Βασική έννοια είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα, και ποιο συγκεκριμένα τους υδατάνθρακες, σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο επηρεάζει τα μάλα τις καύσεις και το βάρος. Οι υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα έχουν ψηλό δείκτη, ενώ αυτοί που απορροφώνται αργά έχουν χαμηλό δείκτη

Εν ολίγοις η ισογλυκαιμική διατροφή λέει πως οι τροφές μας πρέπει να είναι 1/3 πρωτεΐνες και 2/3 υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης τα λίπη που παίρνουμε πρέπει να είναι ακόρεστα ή να προέρχονται από ψάρια.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Τώρα πάμε να δούμε τις ιντριγκαδόρικες πληροφορίες, που κάνουν και το βιβλίο ενδιαφέρον.
  • Πρέπει να τρώμε 5 φορές την ημέρα (3 κύρια και 2 συμπληρωματικά). Άμα δεν το κάνουμε το σώμα μας μπλοκάρει τις καύσεις και επίσης η μυϊκή μάζα ελαττώνεται. Οι αναλογίες τις ισογλυκαιμικής διατροφής πρέπει να τηρούνται και στα 5 γεύματα. Το προτιμότερο είναι να τρώμε κάθε 3 με 4 ώρες.

  • Τρώμε όσο θέλουμε για να χορτάσουμε (μου άρεσε πολύ αυτό :-)

  • Το θερμιδικό μοντέλο δεν είναι κατάλληλο για να μετρηθεί η ενέργεια που προσλαμβάνει ένα ανθρώπινο σώμα. Αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο μετρούνται οι θερμίδες στις τροφές είναι με το να χρησιμοποιούνται ως καύσιμο σε θερμιδόμετρα. Το ανθρώπινο σώμα επ’ ουδενί δεν μεταβάλει τα τρόφιμα σε ενέργεια με παρόμιο τρόπο.

  • Ποτέ ψωμί πριν το φαγητό. Διεγείρεται έντονα η ινσουλίνη με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερου φαγητού και την αποθήκευσή του σε λίπος.

  • Ο ρυθμός των καύσεων είναι πολύ χαμηλός κατά την διάρκεια της μέρας και αυξάνεται έντονα το βράδυ. Βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο γύρω στις 11 το βράδυ (πιθανόν αυτό αν παρατηρείται και σε άλλα θηλαστικά να είναι κατάλοιπο της εποχής που τα θηλαστικά ήταν νυκτόβια). Έτσι πρέπει να φροντίζουμε να αρχίζει το σώμα μας τις καύσεις από το πρωΐ, με άσκηση και ένα καλό πρωϊνό.

  • Το σώμα μας έχει εξελιχθεί για να επιβιώνει σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές. Αυτό θα το σχολιάσουμε λίγο παραπάνω γιατί το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Λοιπόν υπολογίζεται πως ο Homo Sapiens είναι το ίδιο πάνω-κάτω είδος τα τελευταία 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης:

    • Για 3.000.000 χρόνια (~100.000 γενιές) ζούσαμε από το κυνήγι και τη συλλογή καρπών

    • Πριν 10.000 χρόνια (~300 γενιές) εμφανίστηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία

    • Πριν από 300 (~10 γενιές) άρχισε η βιομηχανική επανάσταση

    • Μια γενιά (30 χρόνια) ζούμε με φαστ-φούντ και computers

    Τα γονίδιά μας είναι ολόιδια τα τελευταία 10.000 χρόνια και σχεδόν ίδια τα τελευταία 40.000 χρόνια. Η εισαγωγή των δημητριακών στην διατροφή μας είναι πολύ πρόσφατη. Επίσης ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο που συνεχίζει να πίνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό. Ο άνθρωπος άρχισε να πίνει το γάλα άλλων ζώων μετά την εισαγωγή της κτηνοτροφίας στη ζωή μας.

    Οι μακρινοί πρόγονοί μας δεν έτρωγαν σε συγκεκριμένες ώρες. Έτρωγαν όταν πεινούσαν ή όταν υπήρχε διαθέσιμη τροφή και ήταν πάντα σε κίνηση. Επειδή δε η τροφή ήταν μάλλον σε έλλειψη, ανέπτυξαν αυτό το πάρα πολύ αποδοτικό σύστημα αποθήκευσης του λίπους, που μας βασανίζει εδώ και 1-2 γενιές.

    Βλέπουμε λοιπόν πως το σώμα μας έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποδίδει καλύτερα και να επιβιώνει με διαφορετικό είδος τροφών. Άρα λοιπόν η σημερινή διατροφή και ο σημερινός τρόπος ζωής «πιέζει» το σώμα μας ώστε να συντηρηθεί με υλικά στα οποία δεν είναι προσαρμοσμένο και γι’ αυτό αντιδρά. Αντιδρά με τις ασθένειες του πολιτισμού (παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, χοληστερίνη κλπ, κλπ.) Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να κάνουμε αυτή την πίεση όσο το δυνατόν ασθενέστερη.

Στη συνέχεια το βιβλίο σχολιάζει σύγχρονες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε (όπως η ζάχαρη, το άσπρο ψωμί, το επεξεργασμένο ρύζι, οι πατάτες κ.ά.) και αναλύει το πώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης κάνει το ίδιο για μια σειρά από δίαιτες. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση των διαίτων χαμηλών θερμίδων και το γιατί αυτές παχαίνουν.

Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της επίδρασης των τροφών στην ορμονική ισορροπία με εστίαση στη σχέση σακχάρου και ινσουλίνης.

Στο τέλος υπάρχουν κατάλογοι με τροφές και τους γλυκαιμικούς τους δείκτες και μια σειρά καλών πρακτικών, συνταγών κλπ, κλπ.

Εν γένει το βιβλίο μου φάνηκε λίγο αδόμητο και χαώδες. Νομίζω πως αν ο συγγραφέας είχε μεγαλύτερο λογοτεχνικό ταλέντο θα ήταν πολύ πιο ευχάριστο. Αλλά και έτσι, μιας και το αντιμετώπισα περισσότερο σαν τεχνικό εγχειρίδιο, νομίζω πως έχει πάρα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες προσπάθησα να σκιαγραφήσω όσο μπορούσα στον περιορισμένο χώρο αυτού του κειμένου. Εν πάσει περιπτώσει το μύνημα περνάει.

Ξέχασα να πω τι θα κερδίσουμε αν την ακολουθήσουμε! Ε, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι :-) Θα αδυνατίσουμε, θα ομορφύνουμε, οι βιοχημικές μας εξετάσεις θα γίνουν ωσάν 15χρονου και θα γίνουμε και πιο έξυπνοι!

Αυτά.

Ετικέτες

buzz it!

3 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

The doctor to the busy patient:

“What fits your busy schedule better, exercising one hour a day or being dead 24 hours a day?”

ενθουσιασμένη :)
το ιδιαίτερο & διακριτικό χιούμορ σου -νομίζω- πως κάνει τις περιγραφές σου ακόμα πιο ενδιαφέρουσες

19/1/07 13:29  
Anonymous Ανώνυμος said...

Hi,

Den mas eipe an petyxe h efarmogh tou manual pou diabases?

30/4/08 14:55  
Anonymous Ανώνυμος said...

βεβαίως και μας το είπε: πέτυχε

30/4/08 16:57  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home