Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2006

H Anna Tomowa-Sintow

Την Κυριακή που μας πέρασε είδα ένα gala όπερας (60) στο Μέγαρο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Anna Tomowa-Sintow. Ήταν μια επιλογή που έκανα μετά από αρκετό προβληματισμό, μιας και την ίδια μέρα είχε και τα μπαλλέτα Bolshoi, τα οποία όπως και να το κάνουμε, είναι μαγνήτης. Ωστόσο αποφάσισα (without apparent reason) πως η χορευτική παράσταση έχει κάτι από τουριστικό μενταλιτέ και αποφάσισα να πάω στην Tomowa. Έπαιξε ρόλο στην επιλογή μου και το ότι είχαν αποφευχθεί αρκετά οι χιτσάτες ιταλικές όπερες στο πρόγραμμα.

Εκ των υστέρων (δηλ. αφού είχα αγοράσει τα εισιτήρια) άκουσα μερικά κακά πράγματα για την Tomowa. Ότι έχει γεράσει, ότι σπάσει η φωνή της και ότι ο λόγος που δίνει την συναυλία είναι πως είναι κολλητή του Λαμπράκη κλπ, κλπ. Συν το ότι δεν έχω τις καλύτερες εμπειρίες από την ΚΟΑ (ακόμα θυμάμαι με τρόμο τα έγχορδά της με προεξάρχοντα τον Σεμση να κακοποιούν τον Θρίαμβο της Ιουδήθ πέρσυ σε μια σχολική αίθουσα στο Χαλάνδρι) με έκαναν να πάω με αρκετό προβληματισμό.

Τελικά τα πράγματα πήγαν αρκετά καλύτερα απ’ ότι περίμενα. Το gala ήταν αρκετά σωστά δομημένο με εναλλαγή από ορχηστρικά μέρη και όχι-και-τόσο-γνωστές άριες.

Η ΚΟΑ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η ανεπάρκεια των εγχόρδων δεν φάνηκε (διορθώθηκε?) και έπαιξε όλα τα κομμάτια με ελάχιστα λάθη. Σε μένα τουλάχιστον φάνηκε σαν να αποδίδει ακριβώς αυτό που ήθελε ο μαέστρος και συνόδευε αρκετά καλά την Tomowa σε όλες τις άριες. Οι εναλλαγές εντάσεων και τονισμών μου φάνηκαν σωστά διαρθρωμένες και εν γένει πολύ λίγα σημεία μου φάνηκαν χαώδη. Εν ολίγοις ήταν μια ευχάριστη έκπληξη μιας και την περίμενα αρκετά χειρότερη.

Η Anna Tomowa ήταν πολύ καλή. Έπεφτε αρκετά inline με το πρότυπο της υπέρβαρης λυρικής τραγουδίστριας (είχε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά η Ελευθεροτυπία της τελευταίας Κυριακής) αλλά μιας και είναι στη δύση της καριέρας δεν νομίζω να την παίρνει να αλλάξει όπως έκανε η Ντέμπορα Βόϊτ. Η πρώτη άρια που μας είπε (το prig amor από τους Γάμους του Φίγκαρο) ήταν πραγματικά υπέροχη. Στο ίδιο επίπεδο απόδοσε όλες τις άριες που είπε. Η φωνή της κάθε άλλο παρά σπασμένη μου φάνηκε. Κατά το τέλος φάνηκε βέβαια να έχει μικροπροβλήματα να κρατήσει σε μεγάλη ένταση κορώνες σε ψηλές νότες, αλλά το μειονέκτημα αυτό το αναπλήρωνε με το παραπάνω με την υφή της φωνής της που παραμένει γλυκύτατη και την μεγάλη εμπειρία και ικανότητά της στο έλεγχο της φωνή της. Η τέχνη της παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο και αυτό φάνηκε σε όλη την διάρκεια της συναυλίας.

Αυτά….

Ετικέτες ,

buzz it!

3 Comments:

Blogger Αθήναιος said...

Επιτέλους ανοίξατε μπλογκ! Άντε με το καλό!!!

8/11/06 11:27  
Blogger spiretos72 said...

άντε να δούμε :-)
Ευχαριστώ για το ποδαρικό

8/11/06 15:48  
Blogger Loucretia said...

Καλη αρχη!!
:-))))

9/11/06 21:40  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home